06
Sep
08

SAP Management Console

SAP heeft meer Java tools dan alleen de SAPGui. Een hele aardige is de SAP Managemet Console, of SAPMC in het kort. Het is de Java variant van de SAPMMC. Dit is een Windows specifieke plugin voor de Microsoft Management Console.

SAPMC

SAPMC

Natuurlijk kun je de sapmc als een Java applicatie rechtstreeks vanuit de browser starten. Dit gaat via de url: http://host:5xx13/sapmc, waarbij xx het instance nummer is. Bezwaar is dan wel dat er een kleine 8MB over de lijn moet. Daarnaast krijg je altijd de versie die in de desbetreffende Netweaver stack zit. Wil je een nieuwere versie dan moet je zel wat doen.

Om te beginnen, download de software van SAPNet en dan het Software Distribution Center (SWDC). Zoek in de kernel files van een ABAP stack naar SAPMC. Neem bijvoorkeur een 7.1 versie. De download kan zonder de bevestiging via een Solution Manager. Gewoon via een rechter muisklik in de Download basket. 

Uitpakken moet helaas nog altijd via SAPCAR en daar is geen Mac variant voor beschikbaar. Je zult dit moeten doen op de server waar de SAP software draait. Als alles goed gaat krijg je een directory met een paar .jar en één jnlp file.

Om de SAPMC op een Mac te laten draaien hoeven we maar weinig aanpassingen te doen. We zetten de hele SAPMC directory over naar onze eigen programmafolder, bijvoorbeeld /Applications/sapmc. 

De gehele configuratie zit in het bestand sapmc.jnlp. Minimaal moet de parameter codebase aangepast worden, bijvoorbeeld codebase=”file:/Applications/sapmc”. Als alles goed gaat kunnen we nu met een dubbelklik op sapmc.jnlp de management console starten.

Waarschijnlijk dat je dan onderstaande melding krijgt.

 

Certificaat dialoog

Certificaat dialoog

Dit kun je oplossen door het certificaat wel te accepteren. Kies voor [Toon certificaat] en dan een vink bij Vertrouw deze certificaten altijd.

Je kunt nu systemen toevoegen via File – New. Als je het instance nummer en de host opgeeft dan verschijnt het systeem onder SAP systems. Via het context menu kun je sapmc automatisch laten zoeken naar andere instances op dezelfde host maar dat werkt niet altijd naar behoren.

Makkelijker is om een eigen landschap definitie te maken. Voeg allereerst de gewenste systemen toe en als alles naar behoren werkt, kies dan voor Save landscape. Bij mij werkte dit niet naar behoren. Testen op een ander systeem leren dat het landscape bestand een simpel tekstbestand is met de volgende structuur

# Commentaar
hostname,systeemnr=
hostname,systeemnr=

Dus bijvoorbeeld

# Landscape configfile
myserver.mydomain.com,0=
myserver.mydomain.com,1=

Door nu het landschapsbestand als parameter mee te geven aan de sapmc Java code wordt dit bestand direct bij het opstarten uitgelezen. Zoek daarom aan het einde van het sapmc.jnlp bestaand naar de tag application-desc main-class en wijzig alles zodat er staat:

<application-desc main-class="com.sap.managementconsole.swing.main.ManagementConsole">
<argument>landscape=/Applications/sapmc/landscape.cnf</argument>
</application-desc>

Het gebruik van sapmc is verder recht toe recht aan. Alle mogelijke commando’s zitten opgesloten in het contextmenu. Voor het verdere gebruik zie de SAP Help .

Om te voorkomen dat je erg veel netwerkverkeer genereert kun je overwegen om de pollingfrequentie van 5 sec. te verlagen naar bijvoorbeeld 30 sec. Volgens mij moet het mogelijk zijn om er een volwaardige applicatie van te maken. Eventueel mooi gebundeld met Platypus.

Advertenties


Advertenties
september 2008
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d bloggers liken dit: